Дания затегна законите си срещу изнасилването

Pexels
share

Дания затегна законите си срещу изнасилването, причислявайки към престъпленията половия акт, извършен без изрично съгласие на другата страна, предаде Ройтерс.

С новия закон, който парламентът прие, се разширява кръгът от обстоятелства, които биха могли да представляват изнасилване. Според стария закон прокуратурата трябваше да доказва, че изнасилвачът е използвал насилие или е нападнал лице, което не е могло да окаже съпротива.

"Отсега нататък ще е ясно, че ако няма съгласие и от двете страни за полов акт, тогава става дума за изнасилване", заяви правосъдният министър Ник Хекеруп.

Нов пакистански закон предвижда химическа кастрация на изнасилвачи

Сходен закон, приет в съседна Швеция през 2018 г., доведе до 75-процентно увеличение на осъдителните присъди за изнасилване.

Годишно около 11 400 жени в Дания биват изнасилвани или стават жертва на опит за изнасилване по данни на министерството.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че Дания става 12-ата страна в Европа признала за изнасилване половите актове без взаимно съгласие.

"Това е прекрасен ден за жените в Дания, защото изпраща остарелите и опасни закони за изнасилването на бунището на историята и помага да изчезне всеобщата стигма и ширещата се безнаказаност на това престъпление", каза Анна Блуш, изследовател в сферата на правата на жените към международната правозащитна организация.

Законът влиза в сила от 1 януари.

Водещи новини

Още новини