Мицотакис: Превърнахме проблемите си с Турция в спор между Анкара и ЕС

Getty Images/Guliver (архив)
share

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Атина е успяла да превърне неразбирателствата си с Турция в спор между Турция и ЕС, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Според премиера на Гърция през октомври ЕС е дал шанс на Турция, но тя не се е възползвала от този положителен дневен ред.

Запитан в телевизионно предаване дали ако от предстоящата среща на върха на ЕС тази седмица не произлязат санкции срещу Турция, ще бъде използвана картата с вето по други въпроси, Мицотакис отговори: "Мнозинството от европейците е на страната на Атина. Нашите съюзници са много. И други могат да използват това".

По думите на гръцкия министър-председател не е в интерес също и на Турция да продължава напрежението и Анкара трябва да преразгледа своята връзка с Европа.

Гърция ще поиска оръжейно ембарго срещу Турция

Същевременно Мицотакис посочи, че Атина е готова на диалог с Анкара по въпроса за континенталния шелф и морските зони, а ако двете съседки не постигнат съгласие, той предложи те да се обърнат към Международния съд на ООН и да зачетат неговото мнение.

Водещи новини

Още новини