Гръцки скинари нападнаха екип на БНТ

share

Инцидент с екипа на БНТ стана снощи в Атина, по време на заснемането на протести в центъра на града, срещу емигрантите в страната.

Шествието беше официално обявено като демострация на гръцки граждани от централен квартал на Атина, който е населен предимно с емигранти от Африка. Полицията, която охраняваше протеста, както и гръцкки журналисти, били на мястото, са категорични, че всъщност преобладаващата част на демонстрантите са представители на формацията на крайно десните в Гърция.

След като камерата на БНТ успя да заснеме насилие над емигранти по улиците на Атина, чупене на витрини на магазини, собственост нд чужденци и насилие, екипът е бил нападнат от група демонстранти. Те принудително отнели касетата със заснетия материал.

Екипът на БНТ, отразяващ недоволството в гръцката столица, бе на площад Америка в центъра на Атина, район, обитаван основно от емигранти през последните години. Улицата пред площада беше отцепена от полицията. Два полицейски автобуса запушваха пътя от едната страна, два други - от другата и правеха преминаването невъзможно.

Пред автобусите бяха подредени въоръжени специални части на полицията. Срещу тях от едната страна бяха застанали представители на крайнолеви организации, анархисти, от другата страна - според полицаи и колеги от местните медии - членове на крайната десница .

Малко по-късно анархистите се оттеглиха, но другата група започна да се движи по улиците с викове - Вън чужденците от улицата, Гърция на гърците. Започна нападение над домовете, в които живеят чужденци. Чупеха магазини. Екипът на БНТ беше нападнат от част от същата група.

Водещи новини

Още новини