Гърците се оплакаха от Турция в Европейския парламент

share

Гърция обвини днес Турция в бездействие към притока нелегални имигранти, заради които Атина търпи критики от европейските си партньори, предаде Франс прес.

"Турция, нашата съседка, досега не положи никакво усилие да спре притока от нелегални имигранти", оплака се гръцкият министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис пред комисия в Европейския парламент. Той поиска Европейският съюз да окаже натиск над Турция да изпълнява споразуменията за реадмисия на нелегални имигранти, дошли от нейната територия и направили опит да влязат в Шенгенското пространство през Гърция. За десет години Турция се съгласи да приеме обратно едва 4000 от общо десетки хиляди, каза Хрисохоидис. "Това е европейски проблем. Ние не можем да интегрираме всички тези хора", продължи той.

Границата между Гърция и Турция е една от външните граници на Шенгенското пространство и нейната пропускливост е една от причините за заплахата на френския президент Никола Саркози, че ще изтегли Франция от Шенген, допълва БТА. "Французите не искат Европа да е като цедка. Това е посланието, което чух", каза Саркози след първия тур на президентските избори. Франция ще отстоява тази позиция на започващото утре двудневно заседание на вътрешните министри от ЕС, напомня АФП.

Водещи новини

Още новини