Избирателите на Никола Саркози искат съюз с крайна десница

gettyimages
share

Мнозинството поддръжници на френския президент Никола Саркози искат неговата партия Съюз за народно движение (СНД) да се съюзи с крайнодесния Национален фронт на Марина льо Пен за парламентарните избори през юни, показва  допитване, цитирано от Ройтерс.

Досега Саркози и други лидери на консервативния СНД отхвърляха подобна сделка. Никога не е имало, няма и да има споразумение с крайната десница, каза министърът на финансите и член на Съюза Франсоа Бароен по телевизията в първата си реакция на допитването. Анкетата е още едно потвърждение за пробива, постигнат от Марина льо Пен, която спечели рекордните близо 18 процента от гласовете на първия тур на изборите в неделя. Според допитването на "ЪпиниънУей" за в. "Ле-з-еко", осъществено на 23 и 24 април, 64 процента от избирателите от СНД биха подкрепили съюз с крайнодясната партия на парламентарните избори. Такъв пакт одобряват и 59 процента от гласувалите за Национален фронт.
Саркози и другият основен претендент - социалистът Франсоа Оланд - се борят за гласовете на Националния фронт на втория тур на 6 май. Според анкетата на "ЪпиниънУей" Оланд ще спечели президентските избори с 54 на сто от гласовете на балотажа, срещу 46 на сто за Саркози. Петнадесет процента от запитаните нямат намерение да гласуват на втори тур.

Водещи новини

Още новини