Преиздават "Mein kampf" в Германия

share

Местните власти в Германия ще преиздадат книгата "Mein kampf" (Моята борба) на Адолф Хитлер за първи път след смъртта на нацисткия диктатор през 1945 г., предаде ДПА.

Днешното решение на провинция Бавария, която контролира авторското право за книгата, означава, че тя ще се появи отново на пазара след три години, когато изтича давността на авторските права в Германия, но с предупредителни бележки към цялото съдържание. Решението идва след години на мъчителни дебати дали германците продължават да са податливи на нацистката идеология и как да бъде предотвратено възраждането й. Книгата е достъпна в много други страни.

След среща с антинацистки активисти в Нюрнберг - градът, който някога е бил домакин на митингите на нацистката партия, баварският министър на финансите Маркус Зьодер каза, че пълно издание, с анотации от историци, предупреждаващи за грешките на Хитлер, ще спомогне за демистифициране на книгата. Отделно издание за училищата също ще бъде отпечатано, като историци вече работят по коментара към него, допълва БТА. "Във всички издания искаме да покажем ясно какви безсмислици съдържа книгата, както и фаталните й последици", каза Зьодер. Бавария ще финансира също учени, които да анализират речите на Хитлер на митингите на нацистката партия в Нюрнберг, за да покажат как е променял идеите си. Хитлер публикува "Mein kampf" в два тома през 1925 и 1926 г., седем години преди избирането му за лидер на Германия.

Почти 10 млн. броя са продадени през нацисткия период. Безплатен екземпляр е подаряван на всяка германска двойка младоженци за сватбата. Бавария поема изцяло активите на Хитлер, вкл. авторските му права, след самоубийството му през 1945 г., и оттогава е блокирала всички опити за преиздаване. Промяната в подхода е необходима, понеже срокът на авторското право в Германия изтича 70 години след смъртта на автора.

Водещи новини

Още новини