Никола Саркози протегна ръка към крайнодесните

share

Френският президент Никола Саркози се опитва да привлече избирателите на Марина льо Пен, предаде АФП.

Държавният глава каза, че трябва да се намери отговор на опасенията на крайнодесните избиратели. По този начин той иска да привлече избирателите на Националния фронт, които на вчера на първия тур от президентските избори бяха 18% от общия брой гласове. "Трябва да уважаваме избора на гласоподавателите. Наше задължение е да слушаме. Имаше кризисен вот и ние трябва да дадем отговор на този вот", каза Саркози. В същото време основният европейски партньор на френския президент, германският канцлер Ангела Меркел, изрази своето безпокойство от надигането на крайния екстремизъм във Франция.

Действащият държавен глава призова своя съперник Франсоа Оланд да проведат три телевизионни дебата преди втория тур на изборите на 6 май. "Трябва да дебатираме пред френския народ, проект срещу проект, личност срещу личност, опит срещу опит. Френските избиратели имат право да знаят и Оланд не трябва да бяга", каза Саркози.

По окончателните резултати от първия тур на първо място е социалистът Оланд с 26,83%. Сегашният президент получи  27,18, льо Пен е на трето място със 17,91 на сто. Кандидатът на левицата Жан-Люк Меланшон има доверието на 11,11 на сто от избирателите, а центристът Франсоа Байру има 9,13% от гласовете. Останалите кандидати не събраха 3%.  

Водещи новини

Още новини