Италианка, отвлечена преди 1,5 година, се завърна в родината си и сега всички искат да я линчуват

Twitter
share

Силвия Романо се завърна в неделя в родната си Италия, прекарвайки 18 месеца от живота си в плен в Сомалия, след като бе отвлечена от джихадистката групировка Ал Шабаб. Но още в сряда депутатът от крайнодясната формация "Лига" Алесандро Пагано я определи като "неотерорист" по време на изказване в долната камара на италианския парламент и остро разкритикува правителството на премиера Джузепе Конте за решението му да изплати искания откуп.

Словесната атака от страна на депутата е всъщност само върха на айсберга. Мнозинството от италианци се обърнаха срещу "бившата си сънародничка", щом узнаха, че Романо е решила доброволно да приеме исляма, както и да смени името си на Айша. По информация на италианските медии 24-годишното момиче е получило над 2000 заплашителни SMS-а от италианците, които са се заканили да я накарат да съжалява за избора си.

Въпреки това премиерът Конте счита завръщането на Романо в страната като грандиозен успех на италианската дипломация, като дори лично я посреща на летището в Рим. Още докато слизаше по стълбичката на самолета Романо, за чиято свобода се предполага, че са били платени поне 1,5 млн. евро, бе облечена в традиционна ислямска роба, с което предизвика вълна от възмущение и неодобрение в католическата общност в страната.

Решението на момичето бе оправдано от премиера Джузепе Конте, който заяви в нейна защита, че преди да бъде обвинявана или критикувана, нека първо хората да се опитат да се поставят на нейно място.

Силвия Романо бива отвлечена в края на 2018 г. от групировката Ал Шабаб, докато участва като доброволец в сиропиталище в село в Кения.

Водещи новини

Още новини