Лидерите на членките на ЕС призоваха за солидарност, за да излезем от кризата с COVID-19

Кадър: Twitter/ European Commission
share

Държавните и правителствените лидери на 27-те членки заедно с ръководителите на трите институции на ЕС призоваха за солидарност, за да излязат страните по-силни от кризата с новия коронавирус. Те оправиха апела си във видео, публикувано днес в Туитър по случай Деня на Европа.

Празникът се отбелязва скромно заради карантинните мерки. На видеото, което продължава шест минути, европейските ръководители заедно отправят оптимистично послание, предаде Франс прес.

Борисов: Да бъдем горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата

Целта ни е Европа да излезе по-силна от пандемията и от кризата с Ковид-19, заявява германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна ще поеме ротационното председателство на ЕС през юли.

"Не се страхувайте да откривате нещо ново, да се обедините, да мислите и да действате за бъдещето. Именно от този европейски дух се нуждаем и днес", заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде БТА.

(Кадър: Twitter/ European Commission)

Президентът на Европарламента Давид Сасоли призовава правителствата и институциите да бъдат смели и амбициозни. Това е единственият начин да се запази доверието на нашите граждани, каза той.

Водещи новини

Още новини