Жители на Лесбос пречат на лодка с мигранти да акостира на брега

gettyimages
share

Група жители на селището Терми на гръцкия остров Лесбос са блокирали пристанището на Терми, като не позволяват в него да слязат бежанци и мигранти. На лодката на мигрантите има около 50 души, сред които и деца. Лодката е отведена в пристанището от гръцката брегова охрана, съобщава БТА.

Някои от събралите се граждани са отправили словесни нападки срещу ръководителя на бюрото на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Лесбос. Обиди са били отправени и към журналисти от международни медии и представители на местната власт.

Турция: Над 76 хиляди бежанци са преминали границата ни към ЕС

Около 500 мигранти успяха да достигнат днес от Турция до гръцките острови в северната част на Егейско море, след като Анкара обяви, че повече няма да пречи на бежанците и мигрантите да влизат в Европейския съюз. Напрежението на островите и преди това беше високо заради пренаселените бежански лагери на тях и плановете на правителството да изгради центрове за мигранти от затворен тип.

Междувременно пътят към Центъра за приемане и идентификация Мория на Лесбос също е бил блокиран от местни жители. Те не позволяват на автобусите на бреговата охрана да влязат, за да настанят вече пристигналите днес мигранти.

Водещи новини

Още новини