Бившият шеф на полското разузнаване е обвинен за затвора на ЦРУ

share

Бившият ръководител на разузнавателната служба на Полша Збигнев Сементковски бе обвинен в организацията на тайния затвор на ЦРУ на територията на страната, в който били измъчвани хора, предаде РИА Новости.

Следствие за тайните затвори на американската разузнавателна централа започна през 2008 г., но силовите структури във Варшава отричаха да имат нещо общо с измъчването на затворниците. Свидетел по делото е задържан от американците терористи. Сементковски е обвинен в превишаване на пълномощията и нарушаване на нормите на международното право, незаконно лишаване от свобода и използване на физическо насилие над военнопленници. Подобни обвинения ще бъдат повдигнати и срещу заместника на Сементковски Анджей Дерлатка, който е контактувал директно с американците през 2002-2003 г.

"Отказах да давам обяснения на прокуратурата и няма да говори при всеки етап на разследването и в съда", каза Сементковски пред местни медии, като се мотивира със съображения за сигурност. Според полски медии подобни проблеми може да има и бившия премиер Лешек Милер, който управляваше страната от 2001 до 2004 г. Прокуратурата вече е събрала материали за повдигане на обвинения, но те все още не са предадени в парламента, където бившият премиер е депутат. Политикът по-рано отричаше за съществуването на центове, където се измъчвали пленници в страната.

Журналисти посочват, че пленени терористи са били транспортирани на летище в Полша. По-късно арестантите били прехвърляни в база на местното разузнаване, където служителите от Варшава нямали достъп. Медиите в европейската държава са се добрали до документи за съпричастността на полски чиновници. До документите следователи се добрали едва след решение на Върховния съд през 2011 г.


 

Водещи новини

Още новини