Тигровият комар е реална заплаха за Европа

Pixabay
share

Азиатските тигрови комари, които могат да предават повече от 20 фатални вируса, са истински кошмар за европейските държави, казаха експерти, предава Anadolu Agency.

“За страни като Италия, Франция и Испания това вече е много лош сценарий. Те вече не могат да премахнат азиатския тигров комар, а просто се опитват да намалят неговия брой и да намалят до минимум ефектите“, споделя в интервю Соерен Метелма - учен от Университета в Ливърпул.

Опасен комар долетя в България

„Азиатският тигров комар може да предава повече от 20 различни вируса като денга, чикунгуня, Зика, жълта треска и също някои филарийните червеи, като кучешки сърдечни червеи“ каза той.

юТой смята, че настъпващата климатична криза, водеща до по-топли температури, може да играе роля в разпространението на инфекции, които са пренасяни от комари.

„Мисля, че най-добрият начин да се избегнат случаите в Европа е да се помогне да се намали техният брой в тропиците. Ако има по-малко случаи в тропиците, по-малко пътници ще се заразяват и пренасят болестта в Европа“, добави Соерен Метелма.

Тигров комар разнася 22 вида болести

Водещи новини

Още новини