Кметът на Лондон: Изказванията на Тръмп по мой адрес са детински обиди

gettyimages (архив)
share

Кметът на Лондон Садик Хан определи изказванията на президента на САЩ Доналд Тръмп по негов адрес като "детински обиди", след като Тръмп започна тридневната си визита във Великобритания с изявлението, че Хан е "пълен неудачник", предаде БТА, цитирайки ДПА.

"Садик олицетворява прогресивните ценности на Лондон и страната ни и предупреждава, че Доналд Тръмп е най-красноречивият пример за растящата крайнодясна заплаха по цялото земно кълбо, излагаща на риск основни ценности, които в продължение на повече от 70 години са определящи за нашите либерални демокрации", заяви кабинетът на Хан. Малко преди да кацне на летище Станстед в Лондон, в Туитър Тръмп обвини Хан, първия кмет на Лондон мюсюлманин, че "по глупав начин е проявил отвратително отношение към пристигащия на посещение президент на САЩ, най-важния съюзник на Обединеното кралство".

"Той е пълен неудачник, който трябва да се съсредоточи върху престъпността в Лондон, а не върху мен", заяви Тръмп, който и преди е нападал Хан в Туитър. "Много ми прилича на нашия твърде глупав и некомпетентен кмет (на Ню Йорк Бил) Де Блазио, който е ужасен в работата, само дето е два пъти по-нисък", написа Тръмп за кмета на Лондон. За Де Блазио се смята, че е висок 1,96 м.

Преди посещението на президента на САЩ Хан даде няколко интервюта за британски медии, а в статия за "Обзървър" посочи, че на британците не им отива да "разпъват червен килим" за Тръмп. Кметът на Лондон призова премиера Тереза Мей, която утре ще разговаря с американския президент, "да се противопостави категорично - но не на САЩ като страна или на президентската институция - а на Тръмп и програмата на крайната десница, която той въплъщава".

Водещи новини

Още новини