Краставичарите в ЕС получават една трета от цената

Булфото
share

Производителите на зеленчуци в ЕС ще получат като компенсации само 30 % от средната пазарна цена на краставиците в ЕС за месец юни от 2007 до 2010 г. Това каза в Люксембург говорителят на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” към ЕК Роджър Уайт.

В Люксембург се провежда Съвет на министрите по земеделие от ЕС заради кризата с е-коли в Германия и загубите, причинени на зеленчукопроизводителите от невярната информация, че заразяването е причинено от испански краставици. В него участва и министър Мирослав Найденов.

ЕК предложи на заседанието да предостави 150 млн. евро за нереализирана продукция от пазара заради паниката, причинена от Ешерихия коли. Компенсирани ще бъдат производителите на краставици, домати, салата, пипер и др.

Роджър Уайт посочи пред български журналисти, че в България в момента само 0,3 % от производителите на зеленчуци и плодове членуват в браншови организации. Това е твърде нисък процент. Така от юридическа гледна точка ЕС не може да помогне на страни като България. Роджър Уайт обясни, че в повечето нови членки ситуацията е такава. За сравнение в Белгия почти всички земеделци са членове на браншови организации.

„Затова предлагаме днес да компенсираме 30 % от средната европейска цена за юни през 2007, 2008, 2009 и 2010 г. – за краставиците тя е 48 евроцента за килограм в ЕС. Така това, което ЕС ще покрие, е 14,4 евроцента за нереализирана продукция за килограм краставици. Има механизъм в ЕС за доказване на нереализирана и унищожена продукция”, каза Роджър Уайт.

Гласуването на помощта за пострадалите земеделски производители ще бъде следващия вторник в Брюксел. Решението ще излезе няколко дни по-късно в официалния вестник на ЕК. Роджър Уайт не пожела да отговори дали предложените от ЕК 150 млн. евро са достатъчни, за да се компенсират загубите на производителите. Според него това са финансовите възможности на ЕС към момента. Освен това решението е по-скоро политическо.

Водещи новини

Още новини