Втори немски съд ще решава тази вечер за екстрадирането на Северин

Facebook
share

Втори немски съд ще решава още тази вечер връщането на обвиняемия за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова - Северин Красимиров. Това съобщи прокуратурата в Целе Бернд Колкмайер за "Монитор".

По-рано през деня стана ясно, че българските власти трябва да отговорят на запитване на германската прокуратура дали затворите у нас отговарят на минималните европейски стандарти. Тези документи са задължителна част от искането за задържане по Европейска заповед на съда и малко след 18 часа българско време вече са получени в Германия.

Колкмайер обясни, че подобно искане е съвсем нормално, тъй като според процедурата е важно да се уточни дали искащата държава покрива европейски стандарти като минимален размер на килията, условията за пребиваване в нея.

Припомняме, че майката на Северин каза, че синът ѝ се страхува, че ще бъде убит в български затвор и е поискал да го съдят в Германия. Според нея той е невменяем.

Съдът в Целе е втората съдебна инстанция, която ще разгледа искането на българската прокуратура за връщането на задържания у нас. В сряда друг състав от магистрати вече даде зелена светлина за трансфера на Северин в България. Пред немските разследващи обвиняемият е дал информация за случая пред съда. Той се е съгласил на опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България. Това означава, че ако всички документи са налице, той ще бъде върнат до 10 дни.

Какво точно е казал и дали задържаният е признал или отрекъл престъплението председателят на окръжния съд в Щаде Вили Вирт не уточни.

Германските власти очакват да пристигне европейската заповед за арест, за да задвижат процедурата. Тъй като става дума за съдебни решения и защита и на правата на обвинения, това все пак ще отнеме известно време, разясниха от съда Българските власти няма да предоставят доказателствени материали на германския съд, тъй като това не е необходимо при европейска заповед за арест, обясни Колкмайер.

"Българските власти не са предоставили доказателства, но това не е и нужно, тъй като става дума за европейска заповед за арест. Т.е. германският съд няма да доказва дали престъплението е извършено от задържания или не. Това е работа на българската правосъдна система. Ние трябва да докажем дали екстрадицията е допустима, това е нашата задача. Задържали сме го и сега в съкратено производство ще се установи дали е възможна екстрадиция в България. Предполагам, че това ще стане относително бързо", коментира говорителят на прокуратурата в Целе.

"Няма да се доказва подозрението за извършеното престъпление, а само дали при екстрадиция не го грози заплаха за живота или много лоши условия в затвора в България. Но, според мен, случаят с България не е такъв", допълни Бернд Колкмайер.

Процедурата по екстрадиция може да продължи до 60 дни, но тъй като Северин Красимиров е дал съгласие за нея срокът се скъсява до 10 дни. Красимиров бе арестуван във вторник вечерта в германския град Щаде в дома на майка му. Той е потвърдил по време на разпитите, че е живял и работил за кратко в Германия.

Водещи новини

Още новини