Брюксел дава Унгария на Съда на ЕС заради имигрантите

Getty (архив)
share

Европейската комисия съобщи днес, че предава Унгария на Съда на Европейския съюз заради националното законодателство в областта на имиграцията и убежището.

От Брюксел отбелязаха, че това е последната стъпка в предприетата наказателна процедура и я предприема, защото досега не е постигнала напредък в преговорите с Будапеща. ЕК се противопоставя на унгарските закони, които възприемат като престъпление действия в подкрепа на подаването на молби за предоставяне на убежище или подслон, и възпрепятстват ползването на правото за искане на международна закрила.

Отбелязва се, че Унгария разрешава подаването на молби за закрила само в определени центрове, където служителите са малко и се чака дълго. Допълва се, че решенията за обратното връщане на имигранти от Унгария не се постановяват самостоятелно за всеки отделен случай.

Ако Европейският съд подкрепи основанията на ЕК, Унгария може да бъде осъдена на глоба, която ще плаща, докато съобрази законодателството си с европейските изисквания. Няма срок за произнасянето на съда.

Водещи новини

Още новини