Хиляди души участваха в гей паради в Рига и във Варшава

Булфото (архив)
share

Няколко хиляди души участваха днес в годишния балтийски гей парад в центъра на Рига с цел да привлекат вниманието върху правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация в балтийските страни и в Европейския съюз като цяло, предаде АФП.

С флагове в цветовете на дъгата, символ на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, участниците, облечени в цветни дрехи и от всякакви възрастови групи, се събраха в парка Вереманес преди да преминат през центъра на латвийската столица под ритъма на музика, излъчвана от няколко подвижни платформи. Хора, пристигнали от Великобритания, Германия и Дания, се включиха в балтийския гей парад, който се организира всяка година в една от трите балтийски страни - Латвия, Литва и Естония, които са членки на ЕС. Според организаторите в проявата са участвали 8000 души.

Във Варшава няколко хиляди човека се включиха в поход срещу дискриминацията и изключването на сексуалните малцинства, както и на етническите малцинства и хората с увреждания, съобщи БТА, позовавайки се на АФП. Демонстрантите в полската столица настояваха за право на брак за всички, антидискриминационно и полово образование в училищата, както и за защита от враждебни действия и изказвания. Днес гей паради има в рекорден брой полски градове - 12. В пет от тях, включително в консервативни бастиони, такива проявиха се състояха за първи път, посочва АП.

АФП отбелязва, че днес са организирани гей паради и в други европейски столици, сред които Рим и София.

Водещи новини

Още новини