Ципрас предупреди Ердоган, че се отдалечава все повече от ЕС

GettyImages/Gulliver
share

Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства призива на турския президент Реджеп Ердоган Атина и Анкара да поддържат мирните отношения, предаде БНР. Но го предупреди, че се отдалечава все повече от Европейския съюз. Ципрас настоя Ердоган да подкрепи добрите си думи с дела, и то конкретно по отношение на двамата гръцки военни, арестувани миналия месец на сухопътната граница между двете страни:

"Очакваме час по-скоро да ни бъдат върнати в пълно съответствие с принципите на международното право и отхвърляме най-категорично каквито и да било условия, които ни се поставят".

Така Ципрас отхвърли предложението на Ердоган в замяна на двамата войници Атина да екстрадира 8 турски командоси, които Анкара иска да съди за участие в опита за преврат през 2016 година.

Пред гръцкия парламент Ципрас заяви още, че след приключването на настоящата програма за финансово спасение на страната му на 20 август, правителството му няма да моли за резервни фондове в случай на нов финансов крах:

"Програмата приключва на чисто, но, няма да се уморя да го казвам, това не означава, че изведнъж ще минем през портите на рая. Няма да се върнем към безразборното харчене".

Водещи новини

Още новини