Създател на "Новичок": Още ми треперят ръцете

gettyimages (архив)
share

Ръцете ми все още треперят, каза бивш руски учен, който твърди, че е участвал в разработването на нервно паралитичното вещество "Новичок" (Новак) пред Скайнюз.

Химикът, наричан Владимир Углев, заяви, че той лично е работил в засекретена лаборатория, в която е бил синтезиран токсинът. "Аз на два пъти бях подложен на въздействието на "Новичок" и все още ми треперят ръцете", посочи още мъжът. Събеседникът на британската медия не разказа кога точно е работил в лабораторията, но посочи, че през 1993 г. се е пенсионирал.

Бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал все още са в безсъзнание след като бяха открити в югозападния английски град Солсбъри на 4 март 2018 г. Анализът сочи, че причината за тяхното критично състояние е "Новичок". Лондон твърди, че токсинът е бил направен в Съветския съюз. Москва и сега отрича да има нещо общо с токсина.

Случаят Скрипал влоши отношенията между Великобритания и Русия, и Лондон изгони 23-ма дипломати на Москва от Обединеното кралство. Британският в. Гардиън написа днес, че шест членки на Европейския съюз смятат да последват примера на Лондон. Това са Литва, Латвия, Естония, Полша, Франция и Чехия.

Водещи новини

Още новини