Дъщерята на отровения бивш руски разузнавач харесала пост срещу Путин във Facebook

gettyimages (архив)
share

Юлия Скрипал, която заедно с баща си - бившия полковникът от руското Главно разузнавателна управление (ГРУ) Сергей Скрипал, лежи в британска болница след отравяне е харесала пост срещу Владимир Путин във Facebook, написа Дейли мейл.

33-годишната бизнесдама е одобрила публикацията в социалната мрежа ден преди бъде хоспитализирана. Двамата бяха намерени на пейка край мол в югозападния английски град Солсбъри в безсъзнание в понеделник вечерта.

Лондонското издание се позовава свои източници и посочва, че полицията на Острова е квалифицирала случая като опит за убийство. Дейли мейл също публикува и няколко версии около отравянето на 66-годишния ексагент. Според една от версиите бащата и дъщерята са били нападнати на улицата и напръскани със спрей, в който е имало токсично вещество. Друго предположение, че отровата е била сипана в напитките на двамата, докато те са вечеряли в заведение в търговския център.

По данни на Дейли мейл веществото, което е било използвано от извършителите, е било талий. Това е метал със сребристобял цвят, който е силно токсичен. Химическият елемент е бил използван за убийства в миналото и си е спечелил зловещия прякор "Отровата на отровителя".

Днес вътрешният министър на Обединеното кралство Амбър Ръд заяви, че разследването разполага с нови данни относно инцидента. "Ние обаче трябва да да мислим трезво и да коментираме доказателства, а не домисли. Разследването ще бъде дълго. То ще обхване и кончината на съпругата на господин Скрипал - Людмила от рак през 2012 г, както и смъртта на сина му Александър през миналата година в Санкт Петербург", допълни тя.

Скрипал бе осъден през 2006 г. на 13-годишен затвор в страната си за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище четири години по-късно, след като Лондон и Москва и си размениха агенти.
 

Водещи новини

Още новини