Според анкета половината германци искат Ангела Меркел да се оттегли веднага

share

Близо половината немци искат Ангела Меркел да си подаде оставката като канцлер моментално, според проучване на общественото мнение, публикувано в събота, пише Politico.

Анкетата, поръчана от изданието Die Welt, показа, че 46% от запитаните искат Меркел да се оттегли от поста си още преди да е започнала да се подготвя за преговорите за формиране на „голяма коалиция“ с ГСДП, които трябва да започнат на 7 януари, цитираха от агенция Фокус.

Още 17% ще се присъединят към тях, ако канцлерът не успее да доведе преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП до успешен край.
Все пак, Меркел регистрира подобрение в сравнение с анкета, проведена от Bild по-рано тази седмица, показала, че 47% от запитаните искат незабавно оставката й и се противопоставят на идеята за четвтърти неин мандат начело на страната.

Според данните на проучването на Die Welt, в рамките на което са интервюирани 5120 респонденти в периода 28-30 декември, привържениците на „Алтернатива за Германия“ са най-убедени в това, че Меркел трябва да подаде оставка, като 87% са категорични в това си желание.

Водещи новини

Още новини