Лиляна Павлова: България може да стане привлекателна ИТ дестинация

Булфото
share

Откриването на глобален ИТ център за компетенции в България отваря вратата на страната ни като една нарастваща и привлекателна ИТ дестинация, за да се развива и в инвестициите от клас "премиум". Това е висок клас, които са изключително важни в развитието на бизнеса и икономиката. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на откриването на глобалния ИТ център за компетенции на компанията "Atos" в София.

Министър Павлова заяви, че в България има млади, компетентни и добре образовани хора, което привлича компании от подобен ранг да инвестират в страната ни. Тя подчерта важността на връзката, която съществува, между образованието, науката и бизнеса. "Не е важно да просто да има много висши учебни заведения в различни специалности, а е важно да има добра връзка с бизнеса. Университетите трябва да произвеждат кадри, които са висококвалифицирани и специализирани, за да намерят реализация в този сектор, който изисква много висока квалификация", допълни министър Павлова.

Лиляна Павлова добави, че в навечерието на българското председателство на ЕС една от важните и приоритетни теми, не само за България, но и за глобалния европейски дневен ред, е за единния цифров пазар и дигиталната трансформация. Тя допълни, че в лицето на българския комисар Мария Габриел, който работи именно в този ресор, приоритет на първото шестмесечието на 2018 година е да бъдат защитени приоритетите в областта на дигиталната трансформация и единният цифров пазар по начин, по който реално да се даде шанс на този пазар да заработи.

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 бе категоричен, че целта пред правителството е не само младите, образованите и учещите да останат в България, но и да се върнат тези, които учат в чужбина, за да намерят реализация отново у нас.


 

Водещи новини

Още новини