Директорката на службата за вътрешна сигурност на Норвегия подаде оставка

share

Директорката на норвежката служба за вътрешна сигурност Яне Кристиансен подаде оставка, след като разкри пред парламентарна комисия, че норвежки агенти действат в Пакистан, предаде Ройтерс.


Според стенограма на заседанието на парламентарната комисия Кристиансен била запитана дали Норвегия трябва да поддържа контакти с пакистанското разузнаване. Тя отговорила, че разузнавателната служба на норвежките въоръжени сили, вече изпълнява специална мисия в Пакистан. Норвежкият вестник "Ве Ге" съобщи на своя интернет сайт, че разкриването на информация за действията на норвежките разузнавателни служби в Пакистан е причината Кристиансен да подаде оставка. Правителствен източник потвърдил пред Ройтерс, че съобщението на вестника отговаря на истината. Норвегия поддържа военен контингент от неколкостотин души в
Афганистан.

Кристиансен бе обект на силен натиск и заради факта, че оглавяваната от нея служба не е успяла да предотврати нападението на крайно десния екстремист Андерш Брайвик, който миналия юли уби 77 души.

Водещи новини

Още новини