Карла дел Понте подава оставка от Комисията за разследване на ООН за Сирия

wikipedia
share

Бившият главен прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте възнамерява да подаде оставка от Комисията за разследване на ООН за Сирия, която според думите й "никога нищо не постигна", предаде Франс прес.
"Аз съм разочарована, напускам! Вече написах писмото си с оставката и ще го изпратя през идните дни", казва Дел Понте в интервю за швейцарския в. "Блик".

Независимата комисия за разследване на ООН бе създадена през август 2011 г. от Съвета по правата на човека, няколко месеца след началото на конфликта в Сирия. Дел Понте се присъедини към тази комисия през септември 2012 година.

Председателствана от бразилеца Пауло Пинейро, комисията представи редица доклади, но така и не получи разрешение от Дамаск да посети Сирия.

"Не мога повече да съм в тази комисия, която не прави абсолютно нищо", поясни Дел Понте, обвинявайки членовете на Съвета за сигурност в нежелание да наложат справедливост.

Започнал през март 2011 година с репресиране на продемократични демонстрации и противопоставяйки в началото армията и бунтовниците, конфликтът в Сирия се усложни с годините и в него бяха въвлечени регионални играчи, чуждестранни сили и джихадистки групи на все по-разкъсвана, припомня АФП.

Водещи новини

Още новини