Бус се вряза в мюсюлмани край джамия в Лондон, има загинал и ранени (обновена+видео+снимки)

Getty Images/Guliver
share

Най-малко десет души бяха блъснати от бус на излизане от джамия в северен Лондон тази нощ, предаде Ройтерс, като цитира очевидци. Съветът на британските мюсюлмани съобщи, че превозно средство се е блъснало във вярващите, които излизали от джамията в района Финсбъри парк.

Сигнал бе подаден в полицията 20 минути след полунощ местно време, че превозно средство се е блъснало в пешеходци на улица "Севън систърс" във Финсбъри парк. Полицията съобщи, че има един загинал и 10 ранени. Арестуван е 48-годишният шофьор на буса.

"Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място", се казва в съобщението на полицията. Нападателят бил задържан от минувачи, след което бил арестуван от полицията и отведен в болница, за да се прецени психическото му състояние.

На място бяха изпратени линейки. Служители на лондонския транспорт казаха пред Асошиейтед прес, че улиците в района са блокирани и има много полицейски коли и линейки.

В свещения за мюсюлманите месец рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци", пише БТА. "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър.

Британският премиер Тереза Мей бе информирана за нападението срещу богомолци, излизащи от джамията в северния лондонски район Финсбъри парк тази нощ, предаде Ройтерс. Мей заяви в декларация, че мислите й са с ранените. "Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", гласи декларацията, цитирана от Ройтерс.

Тереза Мей заяви, че полицията разследва случая като възможно терористично нападение. "Полицията потвърди, че това се разглежда като възможен терористичен акт. Ще проведа извънредно заседание по-късно тази сутрин", заяви Мей. "Всички мои мисли са за пострадалите, техните семейства и службите за спешна помощ, които са на местопроизшествието", добави премиерът.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението с ван срещу богомолци, излизащи от джамия в северен Лондон. "Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ. Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие", написа Корбин в Туитър.

Скотланд Ярд опроверга съобщенията, че след блъскането на автомобила в пешеходци е било извършено нападение с хладно оръжие. "На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож", се посочва в комюнике на полицията, цитирано от ТАСС.

По-рано днес в. "Ивнинг стандарт" съобщи, че след като автомобилът се врязал във вярващи, излизащи от джамията във Финсбъри парк, от него изскочил мъж с нож в ръка и ранил един човек.

Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности. "Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение", каза Хан в изявление, цитирано от Ройтерс.

Засега няма информация за пострадали български граждани, съобщи в сутрешния блок на БНТ посланикът на България във Великобритания Константин Димитров. Знаем, че вероятно е задържан шофьорът на вана, който е прегазил хората край джамията в северен Лондон. Има официална констатация от полицията в Лондон за смъртта на един човек, заяви Димитров.

Водещи новини

Още новини