Повишиха степента на терористична заплаха във Финландия

Gettyimages
share

Финландската служба за сигурност повиши нивото на заплаха. Оттам посочиха, че има информация за готвени терористични атаки във Финландия, предаде Ройтерс.

"Най-значителната терористична заплаха във Финландия все още идва от отделни лица или малки групи, мотивирани от радикална ислямистка пропаганда или терористични организации, които ги окуражават", каза службата в изявление, след като увеличи степента на заплаха от ниска на висока.

Във Финландия не са извършвани нападения като в други европейски страни, но северната държава е все по-разтревожена след атаките напоследък в съседите й Швеция и Русия. Службата за сигурност заяви, че повишената заплаха идва от чуждестранни бойци, които напускат Финландия, за да се бият за "Ислямска държава", и които придобиват важни позиции в групировката, отбелязва БТА.

"Връзките с терористичната организация са по-преки и сериозни от преди. Досега не е трябвало да предотвратяваме конкретно нападение", каза на пресконференция директорът на службата Анти Пелтари.

Водещи новини

Още новини