Г-7: Заплахата от Северна Корея достигна ново равнище

Getty Images
share

Лидерите на страните от Г-7 са се договорили да запишат в заключителната декларация за срещата си на върха в италианския курорт Таормина, че заплахата от Северна Корея, свързана с развитието на нейната ракетна и ядрена програма, "се е повишила до ново равнище". Това съобщи днес японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Според агенцията страните от седморката ще изразят подкрепа на усилията на Япония да реши проблема с похитените от севернокорейските спецслужби японски граждани.

Темата за Северна Корея стана една от главните на състоялата се днес двустранна среща в рамките на форума на Г-7 между президента на САЩ Доналд Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе. Те са подчертали, че за решаване на проблема с ракетната и ядрената програми на Пхенян е необходимо сътрудничество с всички страни.

Освен това японският премиер заяви в изказването си при откриването на срещата в Таормина, че в създалата се ситуация около Северна Корея няма условия за диалог. "Сега е време да оказваме натиск", подчерта Абе.

Водещи новини

Още новини