Реджеп Ердоган към турците в ЕС: Раждайте деца!

gettyimages (архив)
share

Раждайте повече деца, такъв призив отправи турският президент Реджеп Ердоган към сънародниците си, живеещи в Европейския съюз, предаде ТАСС.

Според държавния глава на югоизточната ни съседка родените в 28-те турски деца са бъдещето на Стария континент. "Ето защо, колкото по-голяма е челядта, толкова ще бъде по-светло бъдещето на Европа и нейните жители", каза още той.

Изказването на Ердоган стана на фона на интервю на премиера в Анкара Бинали Йълдъръм. Той пред държавната Анадолска агенция заяви, че Турция е част от Европа и желае да продължи преговорите с Брюксел за пълноправно членство в ЕС.

Темата за присъединяване на Турция към блока бе коментирана от белгийския премиер Шарл Мишел. "Диалогът с Анкара по тази тема е на ниво мъртва точка. Няма никакъв прогрес по този въпрос. Мисля, че в Турция загърбиха европейските ценности, като подновиха дебата за връщането на смъртното наказание", каза още министър-председателят на една от страните-основателки на блока.

Да припомним, последната смъртна присъда в Турция бе изпълнена през 80-те след като Анкара затвори една от главите за членство в блока. Стараната на два континента е кандидат от 60-те години.

Водещи новини

Още новини