Френската десница е бясна на социалистите

gettyimages
share

Френската десница се разгневи днес срещу кандидат-президента на социалистите Франсоа Оланд, който бил обидил държавния глава Никола Саркози, наричайки го "мръсен тип", предаде АФП.

Две видни фигури на партия Съюз за народно движение - министъра на стажантските програми и професионалното обучение Надин Морано и депутата Валери Росо-Дебор, настояха Оланд да се извини публично. Според Морано думите, изречени, както се твърди, от кандидата на социалистите, са недопустими и недостойни. Това е направо за червен картон, никой не обижда президента на републиката, заяви Росо-Дебор. Ако наистина са казани, тези думи са недопустими и Франсоа Оланд трябва да даде обяснение и да си ги вземе назад, заяви министърът на бюджета и говорител на правителството Валери Пекрес.
Още няколко министри се възмутиха от изявленията на Оланд, направени на неофициална среща с няколко журналисти, включително
от АФП, във връзка с предизборната кампания. Този вид неофициални разговори не би трябвало да се публикуват, но част от изказването на Оланд тази сутрин се появи във в. "Паризиен". По време на разговорите Оланд имитира президента, който обяснява на французите, че ще яви отново на избори: "Аз съм президентът на провала, аз съм един мръсен тип, но в този труден период съм единственият способен да се справи и имам куража да. . .". Саркози ще се представи като Капитан Кураж, за да спечели отново популярност, добавил Оланд.

Саркози, който в социологическите проучвания изостава след кандидата на социалистите, ще се кандидатира официално през февруари за изборите, насрочени за 22 април. В разгара на кризата в еврозоната той се опитва да се представи като единствения ръководител, който разполага с достатъчно опит да се справи в този период на несигурност.
 

Водещи новини

Още новини