Норвегия увеличи китоловната си квота до 999 (видео)

Getty Images
share

Шестмесечният китоловен сезон в Норвегия започна в събота, 1 април, с повишена квота от 880 за миналата година до 999. Търговският китолов в Норвегия продължава, без да се съобразява със забраната на Международната китоловна комисия.

Сезонът започва малко след излъчването на един документален филм, който разкрива, че около 90% от уловените китове-джуджета по норвежкото крайбрежие са бременни женски, разказва IBTimes, пише nauka.offnews.bg.

'Шокиращо е само да си помислим, че тези великолепни китове, които плуват безопасно в британски води, могат да станат жертва на брутална и кървава смърт, завършвайки като вакуумирано месо в норвежки и японски супермаркети", коментира Клер Бас (Claire Bass), директор на Humane Society International, Великобритания.

Групата призовава британския министър на храните и селското стопанство Джордж Юстас (George Eustice) да осъди китоловната дейност на Норвегия.

Виж още: Китоловци убиха 333 кита в Антарктика (видео 18+)

"Позицията на ЕС за търговския китолов на Норвегия е отчайващо слаба, така че сега, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, бихме искали да видим нашето правителство да заеме много по-твърда позиция и да осъди това клане", заяви Бас.

Въпреки че квотата се вдигна, броят на действително убитите китове в Норвегия не достигна и предишната по-ниска квота, поради слабото търсене на китово месо. Грийнпийс нарича китолова "умираща индустрия", тъй като потребителите все по-малко търсят това месо. Норвежкото правителство твърди, че китовото месо е традиционна част от хранителния режим на страната.

Международната комисия по китолов (IWC) забрани търговския китолов през 1986 г.

Норвегия продължи търговския китолов, защото не признава мораториума.


 

Водещи новини

Още новини