Тереза Мей в Шотландия: Великобритания извън ЕС ще е по-сплотена и по-силна

gettyimages (архив)
share

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще позволи да бъде създадена по-сплотена държава в сегашните граници, която ще стане голяма сила. Това ще каже днес премиерът на Тереза Мей в Шотландия. Откъси от речта й са публикувани от ПА.

"Ще се възползваме от възможността да изковем по-глобална Великобритания", ще заяви Мей и ще декларира, че основната й задача на предстоящите преговори за Брекзита ще е "създаването на по-сплотена държава". "Уверена съм, че когато работим заедно, за нашите възможности няма граници. Когато този велик съюз на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия реши да постигне нещо и самоотвержено работи заедно, ние ставаме сила, която не може да бъде спряна", ще каже тя в Шотландия.

В Глазгоу Мей ще се срещне с премиера на регионалното шотландско правителство Никола Стърджън, която оглавява и Шотландската национална партия (ШНП). Според "Дейли телеграф" Мей ще каже на Стърджън, че до приключване на преговорите по Брекзита втори референдум за независимост на Шотландия няма да има.

Утре шотландският парламент, където мнозинство има ШНП, ще гласува и вероятно ще приеме решение за втори референдум за независимост след първия от 2014 г., приключил с поражение за националистите. За произвеждането на такъв референдум е необходимо съгласието на централното правителство в Лондон.

Водещи новини

Още новини