Отричането на арменския геноцид ще се третира като престъпление във Франция

share

Френското национално събрание (долната камара на парламента) одобри закон, който третира като престъпление отричането на това, че арменците са били подложени на геноцид от страна на османските турци по време на Първата световна война, предаде ДПА.

Мнозинството от депутатите подкрепиха закона, който предизвика напрежение между Турция и Франция. Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро за отричане на всякакъв геноцид, включително арменския геноцид от 1915 г. Франция призна със закон арменския геноцид през 2001 г.

Според Армения, по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци, предава БТА. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Турция гледа на този закон като на политическа маневра, насочена да спечели подкрепата на арменската общност на предстоящите догодина президентски избори във Франция. Законът трябва да бъде гласуван и от Сената, което ще отнеме минимум няколко месеца, отбелязва АФП. Привържениците на закона се надяват, че той ще бъде одобрен преди парламентът да прекъсне работа в края на февруари преди президентските избори, допълва Ройтерс.

Междувременно турският посланик във Франция ще напусне Париж в знак на протест срещу приемането от страна на Националното събрание на Франция на закон, който определя като престъпление отричането на арменския геноцид, предаде ДПА, като цитира говорител на посолството.

Говорителят Енгин Солакоглу каза пред ДПА, че посланикът ще отпътува за Турция за неопределен период. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се очаква да потвърди отзоваването на посланика на пресконференция по-късно.

Водещи новини

Още новини