Датската премиерка към Саркози: Не трябва толкова да се възбуждаш

share

"Вие сте малка страна аутсайдер, а ти си нова", бяха думите, с които френският президент Никола Саркози се опита да затвори устата на датския премиер Хелена Торнинг-Шмит на наскоро проведената среща на върха на ЕС, предаде кореспондентът на "Франс прес". Датчанката обаче бързо отвърнала на Саркози:

"Не трябва толкова да се възбуждаш!"

След това двамата продължили да спорят, твърди датският всекидневник "Юландс постен". Срещите на ЕС по принцип не са публични, но изданието е открило начин да се добере до част от черновите на записките на срещата.

Пред изданието датския премиер отказа да потвърди, че точно това е казала на Саркози, но подчерта, че в ЕС "не съществува съгласие по всичко и във всеки един момент, още повече когато се седи и преговаря до пет часа сутринта". Освен това, Хелена Торнинг-Шмид твърди, че Саркози е заявил, че с удоволствие би видял Дания като член на еврозоната. Но по всичко изглежда, че той ще трябва да почака, поне докато Дания въведе еврото.

Иначе днес бяха оповестени най-новите социологически проучвания в Дания които единодушно показват, че евроскептицизма сред гражданите на Дания е във възход, тъй като цели 71% от запитаните са заявили, че ще гласуват против членството на страната в общия паричен съюз.

Водещи новини

Още новини