ЕС обмисля как да помогне за прекратяване на огъня в Сирия

МВнР
share

Последните събития в Турция и Източното партньорство бяха акцентите на редовното заседание на Съвет "Външни работи". Българската делегация бе ръководена от министър Даниел Митов, събщиха от Министерството на външните работи.

Признавайки правото на Турция да предприеме пропорционални действия в отговор на опита за преврат от 15 юли 2016 г., първите дипломати на 28-те отправиха призив за опазване на парламентарната демокрация, за спазване на човешките права и върховенството на закона. Посочено бе, че ЕС ще следи отблизо ситуацията в страната и е готов да продължи диалога на всички равнища. Министър Митов подчерта важността на изпълнението на споразумението ЕС-Турция от 18 март и продължаването на сътрудничеството по въпросите на миграцията. Важно значение има пълното прилагане на споразумението за реадмисия между България и Турция, посочи още той.

Съветът потвърди значимостта, която ЕС отдава на развитието на Източното партньорство и приветства постигнатия напредък в изпълнение на поетите ангажименти на Срещата на върха в Рига. Подчертана бе подкрепата за териториалната цялост, независимостта и суверенитета на всички страни от Източното партньорство, както и за продължаване на изпълнението на реформите в тях. Първите дипломати на 28-те проведоха дискусия и по Южното съседство с акцент върху ситуацията в Сирия и Либия. Обсъдиха също и възможностите на ЕС да съдейства за прекратяване на огъня и започване на политически преход в Сирия.

На съвместна сесия министрите на външните работи и министрите на отбраната обсъдиха и приеха заключения по Плана за приоритетите в областта на сигурността и отбраната, като част от изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС. Подчертавайки, че НАТО остава водещата рамка за колективна отбрана на своите членове, Съветът постигна съгласие относно необходимостта от по-нататъшно развитие и засилване на Общата политика за сигурност и отбрана в отговор на нарастващите заплахи и предизвикателства пред сигурността на Съюза. Изтъкната бе важността на гарантирането на сигурността на външните граници, борбата с мрежите за трафик на хора, изграждането на капацитет за справяне с миграционния натиск, борбата с тероризма и радикализацията, противодействието на хибридните заплахи, гарантирането на кибер сигурността и др. Изпълнението на Съвместната декларация от Варшава за засилване на сътрудничество между ЕС и НАТО е ключов елемент от стратегията за справяне с предизвикателствата пред сигурността на Съюза.

Водещи новини

Още новини