Виена скочи на Брюксел заради армията на ЕС

gettyimages (архив)
share

Ние не подкрепяме идеята за създаване на обща армия на Европейския съюз, каза австрийският канцлер Кристиян Керн, предаде АФП.

Премиерът на централноевропейската държава с тези думи отхвърли предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за създаване на въоръжени сили на блока. Ръководителят на органа на изпълнителната власт на 28-те възобнови идеята са създаване на обща армия на блока след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ на 8 ноември 2016 г. заради страховете, че новият стопанин на Белия дом може да изтегли американските части от Европа.

"Ние сме готови за сътрудничеството в областта на сигурността, но сме против нашата армия да участва в операция, която не е командвана от Виена", каза ръководителят на австрийското правителство. "Участието ни в подобно формирование ще подкопае нашия неутралитет", заяви военния министър на страната Ханс Петер Доскочил. Подобни думи каза и първият дипломат на Виена Себастиан Курц, информира Б92.

Централноевропейската държава няма право да участва във военни съюзи и да разполага на своя територия чужди военни подразделения от 1955 г. Тогава Великобритания, САЩ, СССР и Франция, от една страна, и Виена от друга, са подписали Договора за независимост на Австрия.

Водещи новини

Още новини