Британският в. Сън: Юнкер пречи на безболезнения ни развод с ЕС

gettyimages (архив)
share

Основната пречка за безболезнения развод между Великобритания и Европейския съюз е председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише лондонският таблоид Сън.

Според източници на изданието, което е собственост на Рупърт Мърдок и е сред основните рупори на излизането на Обединеното кралство от ЕС (Брекзит), ръководителят на органа на изпълнителната власт на 28-те си отмъщава за решението на 52% от участниците в референдума на 23 юни Островът да излезе от блока. Шефът на ЕК в отговор на въпрос дали британският премиер в оставка Дейвид Камерън ще получи нещо като сувенир след британското напускане е заявил: Да, обяд!

Юнкер е установил пълен контрол преговорите между Брюксел и Лондон. Той се опитва да настрои срещу Великобритания традиционни нейни съюзници в ЕС като Германия, Ирландия и Унгария. Политикът от Люксембург натиска Берлин, Будапеща и Дъблин да не позволят британците да получат отстъпки, коментира авторът на материала.

Камерън по-рано заяви, че иска страната му да поддържа възможно най-близки отношение след Брекзит. В отговор председателят на ЕС Доналд Туск посочи, че Великобритания трябва да продължи да спазва правилата на блока за свободно движение, хора и капитали.

Решението за Брекзит предизвика криза и в двете най-големи политически формации. В управляващата Консервативна партия вече има петима кандидати за лидерския пост. Това са вътрешният, правосъден и енергиен министри Тереза Мей, Майкъл Гоув, Андреа Лидсъм, ръководителят на министерството на труда Стивън Краб и бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. Днес Мей обяви официално и за своята кандидатура за премиер. Най-вероятният неин основен съперник за Даунинг стрийт 10 в партийните редици ще е Джонсън.

Резултатите от допитването предизвикаха трусове и в основната опозиционна сила – Лейбъристката партия. Привържениците на излизането от блока вдигнаха бунт срещу лидера Джереми Корбин. По данни на Би Би Си той обаче няма да подаде оставка.

Водещи новини

Още новини