Европейският парламент одобри орязания бюджет на ЕС за 2012 г.

share
Евродепутатите утвърдиха бюджета на ЕС за догодина, наложен от правителствата на държавите членки, който предвижда строго ограничаване на разходите заради затягането на коланите във всички държави заради дълговата криза. В крайна сметка разходите бяха орязани на 129,1 милиарда евро.

В първото си обръщение към Европарламента новият председател на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че рисковете за растеж в еврозоната са се увеличили и призова за по-тясна интеграция на икономиките, за да бъде избегната нова дългова криза.

"Уверен съм, че новата рамка за наблюдение ще възстанови доверието с течение на времето. Също така съм съвсем сигурен, че страните като цяло са на прав път. Необходим е обаче надежден сигнал, който да даде максимална сигурност в краткосрочен план", посочи той.

"Това, от което смятам, че се нуждае нашият икономически и валутен съюз, е ново финансово споразумение - фундаментално преформулиране на финансовите правила, заедно с общите финансови ангажименти, поети от правителствата в еврозоната", каза още председателят на Европейската централна банка.

Марио Драги не уточни какви действия може да предприеме банката, която е под огромен политически и пазарен натиск да повиши покупките на правителствени облигации в еврозоната или да отпусне кредити на Международния валутен фонд в подкрепа на боледуващите Италия и Испания.

Водещи новини

Още новини