Дейвид Камерън предупреди парламента да не блокира излизането от ЕС

Getty Images/Guliver
share

Британският премиер в оставка Дейвид Камерън заяви, че не трябва да се правят опити в парламента да бъде блокирано излизането на Великобритания от ЕС след резултатите от референдума.

Той посочи, че гласуването на британците трябва да бъде уважавано и прието и решението кога официално да бъде задействан член 50 от Лисабонския договор за напускането на съюза е само и единствено на Великобритания. По думите му Великобритания не бива да обръща гръб на Европа и останалата част на света въпреки излизането от Общността.

По-рано говорителят на Шотландската национална партия предупреди Камерън, че партията му няма намерение да види Шотландия извън ЕС срещу волята й.

Британското правителство обяви, че създава специален отдел, който да работи по излизането на страната от ЕС, и подчерта, че референдум за независимост е последното нещо, което е нужно на Шотландия, предаде Франс прес, като се позова на правителствен говорител.

Новият отдел ще работи усилено по реформите, които трябва да се извършат за представянето на предложения и становища на следващия премиер, уточни говорителят след заседание на кабинета. Камерън прикани водещите си министри да се заемат за работа, каза говорителка на премиера, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини