Столтенберг: Ако който и да е от нашите съюзници е атакуван, НАТО ще отговори като един

Getty Images/Guliver
share

НАТО ще разположи на ротационен принцип четири многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в рамките на започналата днес двудневна среща на министрите на отбраната от алианса.

Пресконференцията беше предшествана през деня от заседания на Групата за ядрено планиране и на Северноатлантическия съвет.
Ще предприемем и "съобразени мерки", за да засилим своята отбрана и възпиране в Черноморския регион, посочи Столтенберг. По думите му ще има и още препозиционирани екипировка и припаси.

Това изпраща ясно послание - ако който и да е от нашите съюзници е атакуван, целият алианс ще отговори като един, посочи генералният секретар. Той отново подчерта, че НАТО не търси конфронтация, а конструктивен диалог с Русия, но ще отбраняват алианса срещу всякакви заплахи, пише БТА.

Йенс Столтенберг съобщи и за друго решение - съгласието киберпространството да бъде разглеждано като отделна оперативна област - също като въздушното, морското пространство и сушата. Киберотбраната е част от колективната ни отбрана, изтъкна Столтенберг.

Водещи новини

Още новини