Експерт: ИД планира ядрен удар в сърцето на Европа

gettyimages (архив)
share

Заплахата от използване на ядрено оръжие е достигнала ниво от края на Студената война, пише британският в. Индипендънт.

"Групировката Ислямска държава (ИД) все по-често употребява оръжие за масово поразяване в Близкия изток. Джихадистите определено горят от желание да извършат нападение с атомно оръжие в сърцето на Европа. Това искане, съчетано с пропуските в охраната на ядрени обекти в бившия Съветски съюз, приближава опасността от ядрен удар в някоя столица на Стария континент", каза председателят на Международния люксембургски форум Моше Кантор пред изданието.

Предупреждението на организацията, в която членуват бивши министри и високопоставени политици от Запад и Русия, идва на фона на страха, че ИД може да извърши атентат по време на Европейското първенство по футбол, започващо на 10 юни.

Експертът обаче не посочва дали спортният форум е застрашен. Кантор припомня, как клетката на ИД, отговорна за атентатите в Брюксел на 22 март 2016 г., е следила служители в белгийски атомни електроцентрали. "Дори използването на конвенционални експлозиви, откраднати от АЕЦ, може да има чудовищни последици", допълни той.

Няма да бъде изненада, ако терористите биха използвали радиоактивни материали. Ние знаем, че членове на ИД търсят такива вещества. Има данни за това как джихадистите са се сдобили с уран след превзимането на северния иракски град Мосул", каза британският министър на отбраната от 2006 до 2008 г. Дес Браун. Освен това ИД може да извърши и хакерски атаки срещу ядрени обекти", допълни той.

Водещи новини

Още новини