Германски дипломат определи като грешка изключването на Русия от Г-8

Gettyimages (архив)
share

Изключването на Русия от Г-8 през 2014 г. беше грешка, каза бившият германски посланик Волфганг Ишингер, като същевременно отбеляза, че сега би било немислимо руският президент Владимир Путин да бъде отново поканен в групата на водещите индустриални държави, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Русия беше изключена от Г-8 няколко месеца след като анексира Крим от Украйна. Москва също така е обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна. "Групата Г-7 не е в състояние сама да реши големите международни кризи", заяви Ишингер.
Според него "нито кризата в Украйна, нито конфликтът в Сирия могат да бъдат уредени без Русия". Ако сега Путин бъде поканен отново, това ще бъде "признание за сериозно поражение", заяви германският дипломат, който председателства влиятелната Мюнхенска конференция по сигурността. По думите му обаче вратата за връщане на Русия би трябвало да "остане отворена в дългосрочен план".

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ се събират на годишна среща на Г-7 в Япония утре и вдругиден. По същото време се предвижда Путин да посети Гърция, която е членка на Европейския съюз и НАТО. "Дълго време не искахме да приемем, че идеята за сближаване между Русия и Запада при управлението на Путин се превръща в илюзия", каза Ишингер по повод срещата на Г-7. Според него обаче общите ценности на групата й позволяват да постигне нещо повече от по-широки формати като Г-8 и Г-20.

Водещи новини

Още новини