Бундесверът се отказва от покупката на нови танкове, нямало пари

Getty Images/Guliver
share

Поради недостиг на средства германските въоръжени сили са принудени временно да се откажат от покупката на допълнителни количества танкове "Леопард-2" и нова тактическа система за противовъздушна отбрана. Това съобщи днес в. "Билд", като цитира вътрешен документ на германското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

През април 2015 г. бе съобщено, че в близките години Бундесверът се очаква да получи още около 100 танка "Леопард-2". Според документа обаче ведомството "засега не може да финансира" такива покупки. Въпреки планираното вдигане на военния бюджет министерството трудно може да си позволи инвестиции в нови въоръжения и дори няма достатъчно пари, за да поддържа наличната техника.

"Промяната на тенденцията в покупките на оръжия засега се отлага", отбелязват авторите на документа. Освен това Германия не може да изпълни изискванията на НАТО за отбранителни разходи в размер на 2 процента от БВП годишно и за инвестиции в оръжия, достигащи 20 на сто от военния бюджет, посочва ТАСС.

За да постигне всички набелязани цели, Германия трябва до 2020 г. да увеличи разходите си за отбрана със 7 милиарда евро, се подчертава в документа. По-рано министърката Урсула фон дер Лайен издейства увеличаване на военния бюджет, който ще нарасне до 2020 г. от днешните 34,3 милиарда на 39,2 милиарда евро, напомня агенцията, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини