Гръцката опозиция клекна пред ЕС

gettyimages
share

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу получи писмо, гарантиращо подкрепата на гръцката опозиция за изпълнение на кредитните задължения на страната към Европейския съюз, предаде РИА Новости.

Лидерът на най-голямата опозиционна исила в южната ни съседка "Нова Демокрация" Антонис Самарас нееднократно твърдеше, че неговата партия ще се противопоставя на даването на писмени гаранции. Той твърдеше, че такъв документ ще накърни националните интереси и достойнство на гърците. Денс в централитге на Европейската комисия, Еврогрупата (финансовите министри на 17-те държави от еврозоната), Европейската централната банка и Международния валутен фонд е получено писмо, подписано от Самарас. Европейските лидери оказваха да преведат поредния транш от финансова помощ, докато не получат писмени гаранции от гръцката опозиция.

Лидерите на трите представени в гръцкия парламент партии (социалистите на бившия премиер Георгиос Папандреу, дясноцентиристите на Самарас "Нова демокрация" и националистите ЛАОС ) съставиха коалиционно правителство. То е ръководено от икономиста Лукас Пападимос и трябва да проведе икономически реформи.

Водещи новини

Още новини