Франсоа Оланд: Бежанският поток от 2015 г. няма да се повтори през тази година

gettyimages (архив)
share

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че и дума не може да става през 2016 г. да се повтори бежанският приток в Европа от 2015 г., предаде Франс прес, като цитира интервю на Оланд пред германския всекидневник "Билд".

"Зная какви усилия положи Германия и я поздравявам за проявената солидарност", казва Оланд в интервюто, което излиза в "Билд" днес, ден преди 18-ото заседание на френско-германския министерски съвет утре в източния френски град Мец. "Германия ще посвети значителни средства на приемането и интеграцията на бежанците. Но и дума не може да става през 2016 да се повтори онова, което се случи през 2015", подчертава той. Според френския президент отговорът на имигрантската криза трябва да бъде европейски, в противен случай ще настъпи краят на Шенген и ще бъдат възстановени националните граници - с други думи това ще бъде исторически регрес.

Оланд изразява съжаление, че Европейският съюз закъсня с реакцията на бежанската криза, която предизвика сътресения, но в крайна сметка ЕС успя да намери глобален отговор. За германския канцлер Ангела Меркел той заявява: "Тези кризи ни сближиха в личен план, въпреки че нямахме еднакви политически нагласи. Изградихме заедно европейско решение, но между нас имаше разлики. Германия приема стотици хиляди бежанци и проявява голяма щедрост, но и за Германия, и за Франция това не може да се прави извън европейските правила, с други думи извън правилата на Шенген", добавя Франсоа Оланд. Поемайки ангажимента да изпратят всяка по 300 съдии, експерти и специалисти по бежанско право в Гърция, Франция и Германия искат заедно да дадат пример как да се действа, казва френският президент пред "Билд".

Френският президент нарича нетърпимо закъснението на Европа да създаде картотека на джихадистите. На въпрос защо "опасните хора" не са картотекирани, след като терористите не зачитат граници, Оланд отвръща: "Защото има закъснение. И това е нетърпимо". Той предупреждава, че загубеното време струва все по-скъпо. "Най-големият проблем на Европа е, че често й е нужно много време, за да взима решения", смята той. "Но в крайна сметка Европа винаги успява да намери решение - било за банковите кризи, суверенните дългове, бежанският приток или дори противодействието на тероризма", добавя Франсоа Оланд в интервюто пред "Билд".

Водещи новини

Още новини