Белгия официално обвини терорист №1 на Европа - Салах Абдеслам

Getty Images/Guliver
share

Белгийските власти са повдигнали обвинения на считания за организатор на парижките атентати Салах Абдеслам, съобщи адвокатът му, цитиран от „Франс прес”. Той ще отговаря за убийства по терористични подбуди и участие в терористична група.

Властите се надяват с помощта на заловения терорист да разберат повече за тайните структури на "Ислямска държава" в Европа. В ареста са и трима души, които са укривали терориста. Властите стигнаха до него, след като бяха открити отпечатъци в друго жилище в Брюксел, щурмувано от спецчастите.

При серия от нападения във френската столица вечерта на 13 ноември загинаха 130 души, а пострадаха стотици. Смята се, че Абдеслам е имал организационна роля при атентатите, като малко след извършването им е избягал обратно в Белгия. Брат му Брахим също участва в атаките - като терорист самоубиец. В продължение на месеци Абдеслам беше най-издирваният екстремист в Европа, за бъде задържан вчера след престрелка с полицията, при която беше ранен.

„Интерпол” официално предупреди европейските държави, че залавянето на терориста може да принуди неговите съратници да се опитат да напуснат континента – и това е добър момент чрез ефективна охрана на границите те да бъдат заловен, предаде БТА.

„Макар да е твърде рано да се предполага в каква посока ще тръгне разследването, всички свързани с Абдеслам ще се притеснят, че местоположението им може да бъде разкрито и ще се опитат да избягат, за да не бъдат заловени”, посочи генералният секретар на организацията Юрген Щок.

Водещи новини

Още новини