Берлин и Анкара целят премахване на шенгенските визи за турски граждани

GettyImages/Gulliver
share

Германският канцлер Ангела Меркел и турският премиер Ахмет Давутоглу обявиха, че целят премахване до октомври на визите за турските граждани, желаещи да пътуват в страни от шенгенското пространство, предаде АФП.

Канцлерът и премиерът подчертаха ангажимента си за значително придвижване напред на преговорите между Турция и ЕС с оглед на целта за вдигане на задължението за визи за турските граждани в шенгенското пространство до октомври 2016 г., посочиха Меркел и Давутоглу в съвместно съобщение след среща в Берлин, посветена най-вече на кризата с бежанците.

Лидерите потвърдиха връзката между визовата либерализация и ефективно споразумение за реадмисия на мигранти, връщани от Европа, така, както бе прието от ЕС и Турция на срещата на върха в края на ноември.

Страните от ЕС се договориха в края на ноември с Анкара за план за действие в опит за пресичане на потока от бежанци към Европа. Сред мерките бе ускоряване на процедурите за премахване на задължителните визи за турски граждани при посещения за кратък срок в страни от шенгенското пространство, припомня БТА.

Водещи новини

Още новини