Датски град задължава обществените столови да сервират свинско

Getty Images/Guliver
share

Датският град Рандерс наложи свинското месо като задължително в менюто на общинските столови - решение, което ще бъде приветствано от защитниците на националните традиции, но други смятат, че това е провокация срещу мюсюлманите, съобщи Франс прес.

Общинският съвет в източния датски град с население малко над 60 000 души прие в понеделник текст, който задължава столовите да предлагат основно датска кухня, включително да сервират свинско, наравно с други храни.

Те обаче трябва да направят така, че "всяко ястие да бъде здравословно и балансирано, и никой да не бъде насилван да яде нещо, което наранява религията му".

Забраненото в исляма свинско месо е голяма класика в датската кухня.

Говорител на антиимигрантската Датска народна партия написа (ДНП) в "Туитър": "Добра работа на общинските ни съветници в Рандерс" и допълни, че партията му се бори срещу "ислямските правила, диктуващи на датските деца какво трябва да ядат".

"Истински скандал! Невероятно е в какво се бъркат общинските съветници", репликира във "Фейсбук" бившият министър на интеграцията Ману Сарен, пише БТА.

Водещи новини

Още новини