Неонацистки убийства шокираха Германия

share

Германското вътрешно министерство предупреди днес, че в страната възниква "нова форма на крайнодесен тероризъм", след като се появиха подробности за гротесков филм, заснет от неонацисти в източна Германия, в който те твърдят, че са убили десет имигранти между 2000 и 2006 г., предаде Ройтерс.

Властите арестуваха днес 37-годишен германец, заподозрят във връзка с групата, нарекла се във филма "Национал-социалистическо нелегално движение", която вероятно е замесена и в убийството на полицайка през 2007 г. и в бомбения  атентат в турски квартал на Кьолн през 2004 г. Разкритията, които породиха шок и възмущение в Германия, започнаха, когато полицията откри телата на двама мъже, свързани с крайната десница, в каравана в Айзенах миналата седмица.

Полицията смята, че двамата са се самоубили след неуспешен банков обир. Скоро след това следователите претърсиха изгоряла къща в
Цвикау, използвана от мъжете и от една жена - "Беате Ц", която по-късно сама се предаде. Там те откриха оръжия, използвани при убийството на полицайката и на деветимата дребни търговци, осем от които са от турски произход, а деветият е грък.

Полицията намери също 15-минутен филм, записан на DVD-та, приготвени да бъдат разпратени до ислямски културни организации и медии. Сп."Шпигел" публикува кадри от филма, който показва телата на жертвите и разиграва анимационни сцени от убийствата с помощта на...Пинко Розовата пантера. "Обиколка на Германия - девет турци застреляни" гласи надпис в сцена.

Водещи новини

Още новини