Щайнмайер заплаши с правни действия за налагане на плана за мигрантските квоти в ЕС

gettyimages (архив)
share

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че може да се наложи да бъдат предприети правни действия за изпълнение на плана за разпределяне на бежанците в Европейския съюз, съобщи ДПА, като се позова на сп. "Шпигел".

Щайнмайер имаше предвид няколко държави членки от Централна и Източна Европа, включително Полша, Унгария и Чехия, които са твърдо против задължителни мигрантски квоти. "Ако няма друг начин, въпросът ще трябва да бъде решен чрез правни действия", каза той, имайки предвид възможността за задействане на процедура за нарушение пред Европейската комисия или Съда на ЕС.

Полша показва, че възнамерява да отстъпи от ангажимента за квоти за мигрантите в ЕС, въпреки че предишното й правителство се съгласи с това през септември. Щайнмайер предупреди Полша да не застрашава "отношенията на доверие, които изграждаме с толкова усилия от падането на Желязната завеса преди 25 години".

През септември страните от ЕС се договориха да преразпределят около 160 000 бежанци от държави като Гърция и Италия, които понасят по-голямата част от бремето на бежанския поток, идващ от Близкия изток, Африка и Азия, припомня БТА.

Водещи новини

Още новини