Рокади в норвежкото правителство

gettyimages
share

Норвежкият министър-председател Йенс Столтенберг извърши промени в правителството си, след като министърът на правосъдието и полицията Кнут Стурберге подаде оставка, съобщи ДПА.

Министърът подал оставка по лични причини, обясни премиерът. Наблюдателите отбелязват, че това стана ден след като той призна в парламента слабостите в реакцията на полицията при нападенията на масовия убиец Андерш Брайвик през юли. Стурберге, който остава депутат в парламента, ще бъде заменен от министърката на отбраната Грете Фарему, съобщи премиерът Столтенберг, след като представи на крал Харалд промените в кабинета. Министър на отбраната на нейно място става Еспен Барт Айде, досега държавен секретар (заместник-министър) в министерството на външните работи, съобщи Ройтерс.

Норвежките медии съобщиха днес, че полицията е открила над 900 неизползвани патрона на остров Ютьоя, където Брайвик застреля 69 души през юли, предаде ДПА. Според в. "Верденс ганг", повечето от мунииите били в сак, който Беринг донесъл на острова. По-рано полицията бе съобщила, че е открила 186 гилзи и "много боеприпаси", а при залавянето му носел няколко пълнителя със себе си. По време на стрелбата Брайвик се връщал на няколко пъти до "склада си" с патрони, твърди вестникът. Анализът на гилзите показва, че са от двете оръжия, използвани при стрелбата.

Ново изслушване по задържането на Брайвик е насрочено за понеделник.

Водещи новини

Още новини